Çocuk Oyun Alanlarının Güvenliğini Öğretme Hakkında !
Çocuk oyun alanlarının eskisi gibi inşa edilmediği doğru. Eskiden kullanılan asfalt ve beton tarzı sert zeminler, sert plastikten yapılmış olan ve çoğu zaman kaza ve yaralanmalara sebebiyet veren hayvan figürlü salıncaklar, yüksek ve standart dışı olarak yapılmış tırmanma merdivenleri gitti, artık yok. Fakat bununla birlikte, oyun alanlarında meydana gelen yaralanmalar ve ölümler hala gitmedi.
Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu’na (CPSC) göre, her yıl yaklaşık 170.100 çocuk acil tıbbi tedaviye ihtiyaç duyuyor ve her yıl 17 çocuk oyun alanı yaralanmaları nedeniyle ölüyor.
Çocukları her zaman denetlemek önemli olsa da, gerçek şu ki bu zor bir iştir ve çocuk oyun parklarında her zaman onlarla birlikte olamazsınız. Bazen çocuklar gözetiminiz olmaksızın oynarlar, bu nedenle, onlara temel güvenlik kurallarını öğretmek gerekir. Bütün çocuklar okula gittiği için bu işi yapabilmenin en doğru yeri elbette okullardır. Öğretmenler ve kreş sahipleri bu konuda yeteri kadar bilgili olmalı ve aileleri bu konuda bilgilendirmelidir. En azından temel güvenlik kuralları konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmaları gerekiyor.
Çocuğunuzu oyun parkına götürmeden önce bilmeniz gerekenler;
Giyim
Ebeveynler çocuklarını çocuk oyun parklarına götürmeden önce çocuğun uygun şekilde giyindiğinden emin olmalıdır. Çocukların ılık havalarda bile, tökezlemelerini, düşmelerini ve kesilmelerini önlemek için ayakkabı ve çorap giymeleri gerekir.
Çocukların oyun alanlarında oynarken, özellikle kaydıraktan kayarken kesinlikle sırt çantası, atkı, eşarp, bisiklet kaskı, kapüşonlu, ipli ve benzeri kıyafetler giymemeleri gerekmektedir. Bu tür kıyafetler çocukların oynama ve kayma esnasında takılmalarına hatta boğulmalarına neden olabilmektedir. Ailelerin ve çocukların çocuk oyun alanlarına bu tarz kıyafetlerle gidilmemesi konusunda bilgilendirilmiş olması oldukça önemlidir.
Yaş Uygunluğu
Ulusal Oyun Alanı Güvenliği Programı, iki farklı oyun alanı aramamızı tavsiye ediyor: biri küçük çocuklar için (2-5 yaş) ve diğeri okul çağındaki çocuklar için (5-12) yaş.
Çocuklar farklı gelişim seviyelerine sahip olduklarından, fiziksel yeteneklerine de uygun donanımlara sahip çocuk oyun parklarında / alanlarında oynamaları gerekmektedir.
Ebeveynlerin çocuklarının oynayacakları oyun parkının hangi yaş grubuna uygun olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Oyun gruplarının ve oyun alanlarının içerisindeki işaret ve uyarı levhalarını bulmayı ve kullanmayı öğrenmeleri gerekmektedir. Bu sayede oyun alanının ve aletlerin çocuklarının yaşına uygun olup olmadığını ve gerekli uyarıları görmüş olurlar.
Maymun barları “yatay merdiven” kadar zararsız bir ekipman bile okul öncesi çağındaki bir çocuk tarafından kullanıldığında tehlike oluşturabilir.
“Çocuklar bazen yatay merdivenlerden (maymun barlarından) düşerler.
Bu yatay merdivenin iyi bir ürün olmadığı anlamına gelmez. Uygun yaş grubu tarafından kullanıldığında, ve uygun bir zemin kaplama üzerine kurulduğunda oldukça eğlenceli ve faydalı bir üründür. Ama okul öncesi yaş grubu için uygun değildir, küçük çocukların barları tutacak ve onlardan sallanacak güçleri yoktur ve tutuşları güçsüz düştüğü için kayarak düşebilirler. Bu açıdan hangi oyun elemanının hangi yaş grubuna ait olduğunu bilmek önemlidir.
Araştırmalara göre, çocuk oyun alanı yaralanmalarının yüzde 70-75’i düşmelerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çocukların kendi yaş grupları için tasarlanmış oyun parklarında oynamaları gerekmektedir. Okul öncesi yaş grubunda olan çocuklar daha düşük seviyeli “yükseklik” oyun elemanlarında oynamalı. Bu düşme yüksekliği asla 1 m den daha yüksek olmamalıdır. Okul çağındaki çocuklar “düşme yüksekliği” daha fazla olan çocuk oyun parklarında oynayabilirler.
Farkında Olmak
Her yaştan çocuğa öğretilmesi gereken önemli güvenlik kurallarından biri, çevrelerinin her zaman farkında olmaktır. Örneğin, bir arkadaşıyla ip atlamak için salıncak setlerinin yanından geçiyorlarsa, salıncakların yanından geçtiklerinin farkında olmalı ve salıncaktan ya da çarpışabilecekleri patikadan uzak durmalıdırlar. Salıncaktan veya sallanan kişinin ayaklarından darbe alarak yaralanabilirler.
Çocuk oyun parklarında aktif ve sessiz “pasif” oyun alanları vardır. Pasif oyun alanı, aktif oyun alanının ortasında olmamalıdır. Çocuklara, örneğin artık salıncakta oynamak istemiyorlarsa, başka bir yerde durmayı yada oynamayı öğretmek gerekir.
Eşek Şakası
Herhangi bir ekipman parçası üzerinde asla itme, kakma veya eşek şakası yapılmamalıdır. Çocuklar sırayla hareket etmelidir. Bir çocuk kaydıraktan aşağı kaymaktan korkuyorsa veya atlı karıncadan ya da hızlı hareket eden salıncaktan inmek istiyorsa, güvenli bir şekilde aşağı inmesine izin verilmelidir. Herhangi bir oyun alanında eşek şakası tamamen ortadan kaldırılması imkansız olsa da, çocuklara uygunsuz olanın ne olduğu öğretilmeli ve onları olumsuz hareketleri bildirmeye teşvik etmeliyiz.
Güvenli Ekipman Sorunları
Çocuk oyun parklarının zeminleri standartlara uygun bir şekilde doğru malzeme ile kaplanmış olmalıdır. Oyun alanında bulunan oyun elemanlarının her biri en az 30 cm derinliğinde zemine betonlanarak sabitlenmiş olmalıdır. Montaj sonrasında oyun elemanları kesinlikle sallanmamalı ve hareket etmemelidir. Salıncak gibi hareketli parçaların taban kısımları genellikle zaman içerisinde aşınır, bu gibi aşınan zeminler sürekli kontrol edilmeli ve bakım onarım zamanlarında tekrar doldurulmalıdır.
Çocuklara salıncaklar veya demir parmaklıklar gibi sorunlu alanları tanımayı öğretin, bu malzemeler aşınmış olabilir. Çocuklara aşınmış sorunlu alanları tanımayı ve bunları bildirmeyi öğretin. Bu alanlar yeniden doldurulana kadar çocukların oynamasına izin vermeyin.
Çocuklar sallanırken, salıncakların yeterince aralıklı olduğundan ve bu çocukların diğer salıncak seti kullanıcılarının yoluna veya karşıdan gelen çocukların yoluna tehlikeli bir şekilde sallanmadığından emin olun.
Çocuklar salıncaktan inerken atlamasalar daha iyi olur fakat çoğu zaman salıncaktan atlayarak inerler. Bu nedenle salıncakların altındaki kauçuk kaplamaların aşınmamış, beton veya sert zeminin çıkmamış olması gereklidir.
Bu bölgelerdeki aşınmalar sürekli olarak kontrol edilmelidir. Aşınan bölgeler tamir edilmelidir.
Güvensiz görünen herhangi bir ekipman fark ederseniz, çocukları uzak tutun. Ardından durumu derhal üretici firmaya, park görevlisine veya oyun alanının bakımından sorumlu yetkili kişilere bildirin.
Takip
Her oyun seansından sonra, nezaret ettiğiniz çocuklara bir dakikanızı ayırıp, “Bugün nasıl geçti? Kurallara uyduk mu? Hepimiz güvende kaldık mı?” diye sormanın iyi bir fikir olduğu söyleniyor.
Kısa bir tartışmanın yanı sıra “beğenme” veya “beğenmeme” yanıtı vermelerini sağlamak, onları oyun alanı güvenlik kurallarından haberdar etmede uzun bir yol kat edebilir. Bu şekilde, herkesin güvende olmasını sağlayan günlük oyun rutinimizin bir parçası haline getirebiliriz. Bunu, herkesin güvenliğini sağlayan günlük oyun rutinimizin bir parçası haline getirebiliriz.
Onlarla bu kısa tartışmaları yaparken, yıllık ve altı aylık oyun alanı güvenlik sınıfları düzenlerken, çocukların bir dereceye kadar kendi kendilerini yöneteceklerini ve denetleme işinizi çok daha kolay hale getirdiğini göreceksiniz.
Ayrıca, bu önemli unsurları izlemeleri için onlara emanet ettiğinizde, kendilerini daha önemli hissetmelerini sağlayacaktır. Bu önemli güvenlik kurallarına uyan çocukların tanınmasına yardımcı olacak bir ödül programı bile deneyebilirsiniz.
En önemlisi, uzun vadede çocuklar bir bütün olarak daha mutlu ve daha güvende olacaklar.
Çocuklara şunları öğretin
Işbirliği içinde birlikte oynayın. Bu, düşmelere neden olabilecek, sıra bozma, ekipmanı paylaşma ve itip kakmaktan kaçınma gibi bekleme kurallarını içerir.
Taş atma, vurma ve diğer saldırgan davranışlardan kaçının.
Oynayan diğer çocuklar için her zaman tetikte olun ve üzerinde oynadıkları ekipmanın yoluna girmekten kaçının.
Sessiz oynuyorsanız, hızlı hareket eden ekipmanlardan uzak bir alana girin.
Ekipmanı kullanılması gerektiği gibi kullanın. Örneğin, diğerleri aşağı kayarken bir kaydıraktan yukarı çıkmayın.
Ayakkabılarını açık tut.
Tüm kurallara uyun.
Güvenli olmayan bir durum görürseniz bunu öğretmene, veliye veya oyun alanı amirine bildirin.
Ebeveyn ve Görevliler Unutmayın
Her zaman dikkatli olun.
Yanınızda bir ilk yardım çantası taşıyın.
Yaralı bir çocuğa bakmanız gerekiyorsa, oyun grubunu başka bir yetişkine izletin.
Çocukların yalnızca yaşlarına uygun ekipman üzerinde oynamasına izin verin.
Aşınmış gevşek dolgu malzemesine dikkat edin.
Oyun alanı ekipmanı sorunlarını sorumlu kişiye bildirin.