Çocuk Parklarında Meydana Gelen Önemli Yaralanmalar Nasıl Tedavi Edilir?
Bir ebeveyn olarak en büyük önceliğiniz çocuğunuzu herhangi bir zarardan korumaktır. Ancak, özellikle oyun alanında, her an kazalar olabilir. Çocuğunuz bir oyun alanı yaralanmasından dolayı ağladığında paniğe kapılmanız normaldir, ancak duruma hakim olmanız gerekir. Öncelikle, derin nefes alıp ve sakinleşmeniz gerekir. Bundan sonra, yaralanmayı değerlendirin ve gerekli ilk müdahaleyi yapın.
Ayrıca, sözlü olarak çocuğunuza ne yaptığınızı anlatırsanız bu da onu sakinleştirmeye yardımcı olacaktır. Yaralanmanın önemine göre doktorunuzu veya acil yardımı arayarak da ne tür bir ilk yardım uygulamanız konusunda destek alabilirsiniz. Burada yardım beklerken yapabileceğiniz bazı ilk yardım tavsiyelerini bulacaksınız.
Siyah/Mor göz
Gözde biraz renk değişikliği, şişme ve morarma görmek normaldir. Geçici görme bozukluğu olabilir. Çocuğunuz ayrıca baş ağrısı ve boyun ağrısı yaşayabilir. Buzu temiz bir beze sarın. Sadece her saat için 15 dakika gözün üzerine koyun. Kanı boşaltmak ve morlukları azaltmak için çocuğun başını kalp seviyesinin üzerinde tutun.
Çocuğunuz ağrı kesici alabilir, ancak önce bir çocuk doktoruna danışmanız gerekir. Bu belirtiler varsa derhal bir tıbbi yardım alın:
Gözde veya yüzde şekil bozukluğu varsa
Çocuğunuzun başı dönüyorsa
Kulaktan berrak bir sıvı sızıyorsa
Davranış değişikliği olursa
Kırık kemikler
Çocukların kemikleri yetişkinlerin kemiklerine göre daha esnektir. Kırılabilir, çatlayabilir veya bükülebilir. Kırık, kemiğin kırılması veya çatlamasıdır. Şişme, morarma, hareket etmede zorluk, eğilmiş veya bükülmüş görünebilir, gıcırdama sesi duyabilir ve güç kaybı meydana gelir. Bir ped alın ve yaralı uzvu kapatın. Bundan sonra, uzvu yerinde tutmak için bir bandaj alın ve kırılan uzvu bandaj ile sarın.
Ağrıyı hafifletmek için çocuğunuza yaralı kolunu hareket ettirmemesi gerektiğini söyleyin. Bu bir bacak kırığıysa, aynı şeyi yapın ve yaralı bacağı diğer bacağa bağlayın.
Çıkıntılı bir kemik gördüğünüzde veya bir yara olduğunda bu açık bir kırıktır. Kanamayı kontrol etmeniz gerekir Steril bir bez alın ve üzerini örtün. Kemiğe baskı uygulamadığınızdan emin olun. Tıbbi yardım beklerken çocuğunuzu hareket ettirmeyin.
Takılmış / Yırtılmış Dudak
Kanamanın kaynağını bulun. Temiz bir bez alıp yaralı dudağın üzerine koyarak kanamayı durdurun. Kanama durana kadar bunu beş ila yedi dakika yapın. Şişlik varsa soğuk kompres kullanın. Daha derin bir kesik için ve kanama yedi dakika sonunda durmazsa doktoru aramanız gerekir.
Sürtünme Yanıkları
Yanığı değerlendirin. Derinin üst tabakasındaysa, küçük bir yanık olarak kabul edilir. Temizlemek ve soğutmak için yaranın üzerine soğuk su dökün. Steril bir bezle kurulayın. Enflamasyonu azaltmak ve bakterileri öldürmek için antibiyotik merhem sürün. Gazlı bezle gevşek bir şekilde sarın ve yaranın nefes alması için biraz boşluk bırakın. Gerekirse bir ağrı kesici reçete etmesi için çocuk doktorunu arayın. Aşağıdaki durumlarda derhal tıbbi yardım alın:
Derinin dış tabakasında ciddi hasar varsa
Yanık 8 cm’den fazla ise
Yanık hassas bir bölgeyse
Kafa yaralanmaları
Derhal yardım alın ve beklerken çocuğunuzun nefes alıp almadığına bakın, almıyorsa Kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) “Kalp Masajı” yapın. Herhangi bir kanama belirtisi olup olmadığını kontrol edin. Beyin kanamasını önlemek için kafasına giren nesneyi çıkarmayın. Temiz bir bez alın ve üzerini örtün. Güvenli bir yere götürmeniz gerekmedikçe çocuğunuzu sallamayın veya hareket ettirmeyin.
Kırılmış diş
Kanama varsa soğuk bir bez parçası ile press yapın. Çocuğunuz yeterince büyükse, gazlı bezi ısırmasına izin verin. Bir buz torbası da kullanabilirsiniz. Gerekirse ağrı kesici ilaç içirin, çocuk doktorunu arayın. Dişleri kırılmışsa, ağzını hemen ılık suyla çalkalayın.
Burun kanaması
Çocuğunuzun oturmasını ve hafifçe öne eğilmesini sağlayın. Kan hava yolunu tıkayabileceğinden onları yere yatırmayın. Burnun yumuşak kısmını sıkın ve çocuğunuzun ağzından nefes almasına izin verin. On dakika boyunca burun üzerindeki baskıyı koruyun. Daha fazla tahrişi önlemek için burunlarını sümkürmelerine veya ovmalarına izin vermeyin.
Şu durumlarda derhal tıbbi yardım alın:
Toplamda 2 kes 10 dakikada bir baskı yapmanıza rağmen kanama durmuyorsa
Morarma varsa
Çocuğunuzun başı dönüyorsa, sersem ve güçsüz hissediyorsa.
Kıymık
Çıplak elle kıymıklara dokunmayın. Bir cımbız kullanın. Kıymık yarayı nasıl deldiyse aynı açıyı takip ederek derisinin altındaki kıymığı nazikçe sıkıştırın ve çıkarın. Çıkarabilirseniz, cildi sıkın ve kanamasına izin verin. Bu, yara üzerinde kalan partikülleri temizlemek içindir. Yarayı suyla yıkayın ve bir yara bandı yapıştırın.
Sonuç olarak
Çocuklarınızın oyun alanında koşmasına izin vermemiz sorun değil. Bırakın tadını çıkarsınlar çünkü bu onların çocukluklarının bir parçası. Ayrıca, onlara yaralanmanın da bunun bir parçası olduğunu açıklamalısınız. Sağlık ekibinin gelmesini beklerken gerekli ilk yardım bakımını yapın. Ve bu yaralanmalardan kaçınmak için çocuklarınıza her zaman dikkatli olmayı öğretmelisiniz.